Kan ESS och GrönaLund dra miljarder till Skåne?

Besöksnäringen ökar attraktionskraften i Skåne
Öresundsområdet har potential att bli ett kreativt och dynamiskt centrum för ekonomisk utveckling. Genom de stora forsknings-anläggningarna ESS och MAX IV kommer Lund att bli världsledande inom material-forskning. För att detta ska attrahera internationella toppforskare, studenter och investeringsvilligt kapital måste regionen bli en spännande och attraktiv plats att bo och arbeta på. I detta ingår kulturella aktiviteter, arenor för idrott och evenemang, inbjudande miljöer för fritidsaktiviteter, nöjen och rekreation. Kultur i vid bemärkelse, konst, musik, teater, underhållning är det som skapar en attraktiv livsmiljö.

Besöksnäringen i Sydsverige
Besöksnäringen behöver utvecklas, annars riskerar vi att hamna i skuggan av Danmark, som har många attraktiva besöksdestinationer med starka varumärken. Till exempel Tivoli, Bakken, Louisiana, Arken, Operan, Det Kongelige och mängder av arenor för teater, konst, musik och sport. Även i ett svenskt perspektiv har vi halkat efter, både Göteborg och Stockholm har starkare besöks-destinationer än Skåne. Om inte besöks-näringen utvecklas riskerar Skåne att uppfattas som en satellit till Köpenhamn, snarare än en likvärdig part i ett framtida Öresundssamarbete.

Vad kan göras?
Vi kan börja med att värna om de attraktioner som redan finns. Museer behöver stödjas och stimuleras, liksom teater, musik och konst som idag går på sparlåga. Många ambitiösa teater- och musikprojekt både i Lund och i Malmö drivs av entusiaster utan resurser. Besöksdestinationer utanför Lund/Malmö/ Helsingborg har svårt att bli uppmärksammade. Folkparkerna i Skåne är stadda i förfall.

Vi kan också bygga nya besöksdestinationer, det finns till exempel en idéskiss (som Allan Larsson är pappa till) till Expo Lundiana, som vill erbjuda mötesplatser för vetenskap och underhållning, så som man redan har gjort i Göteborg med Universeum, i Södertälje med Tom Tits Experiment och i Köpenhamn med Experimentarium. Det finns också tankar på att bygga en nöjespark i Svågertorp.

Jan Roy är koncernchef för Parks & Resorts Scandinavia i vilket Gröna Lund ingår. Han vet vilka förutsättningar som gäller för besöks-destinationer och han kan lära oss ett och annat om hur man blir framgångsrik i nöjesbranschen.

Tid och plats
Fredagen den 26 november 2010, klockan 08.30-10.00 på Filmstaden, Västra Mårtensgatan 12 i Lund.
Anmääl dig på www.hjarntrusten.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0