Presentation: Besöksnäringen i Sverige - inte bara gungor och karuseller 101126

Nedan finner du Jan Roys intressanta presentation från Hjärntrustens frukostseminarium innam jul




















































”Berlin: Affärsmöjligheternas stad”

20 år efter Tysklands återförening är Berlin ett politiskt och kulturellt kraftcentrum. Modernisering och strukturell förnyelse lockar investerare, entreprenörer och begåvade ungdomar till Berlin. Vitaliteten och dynamiken i Berlin är stor, där finns hela världen representerad genom ambassaderna, där samlas konstnärer, författare, musiker och forskare i en kreativ smältdegel.

Berlin var vid sidan av Paris ett självklart kulturellt och politiskt nav i Europa under tiden runt första världskriget. Under 20- och 30-talen var Berlin en ekonomisk och politisk oroshärd men också hemvist för en lång rad legendariska konstnärer, filmare, musiker och författare. Efter andra världskriget var Berlin länge en halverad och isolerad stad. Idag är Berlin en kosmopolitisk, gränsöverskridande, välkomnande, ungdomlig och tolerant stad, som håller på att återerövra platsen som Europas kulturella centrum.

Tyskland - vår viktigaste exportmarknad

Före andra världskriget var banden mellan Sverige och Tyskland starka, men efter kriget genomförde vi en språklig och kulturell omorientering mot England och USA. Kunskapen om det tyska språket och den tyska kulturen har nedprioriterats, trots att Tyskland är vår viktigaste handelspartner och viktigaste exportmarknad.

Den tyska exportindustrin går lysande och det gynnar Sverige. Men många svenska företag har haft problem med att etablera sig i Tyskland. En anledning kan vara okunnighet om tysk affärs- och företagskultur. En annan kan vara att vi inte tycker oss behärska tyska, och att vi är okunniga om tysk historia och tyska traditioner.

Berlin - knutpunkt och nålsöga

Vill man få ett varaktigt fotfäste på den europeiska marknaden är det klokt att etablera sig i Tyskland. I Berlin möts öst och väst och här finns en stark vilja att främja gränsöverskridande ekonomisk utveckling. Berlins viktigaste tillväxtsektorer inkluderar informations- och kommunikationsteknik, media och musikindustri, reklam och design, medicinteknik, bioteknik, och miljöteknik. Berlin erbjuder ett stort utbud av nätverk för forskningsinstitut och näringsliv och Berlins teknikparker, Campus Berlin-Buch och Berlin Adlershof City för naturvetenskap, teknik och medier är exempel på fungerande samarbete mellan uppfinnare/innovatörer och företag.

Med vår anglosaxiska fokusering har vi en benägenhet att bortse från de affärsmöjligheter som erbjuder sig i Tyskland. För att råda bot på detta gästas Hjärntrusten av Christian Wiesenhütter, Christian Berg och Bo Unéus, som kommer att informera om Berlin - ett framväxande kommersiellt centrum i Europa.

Föreläsare

Christian Wiesenhütter är vice VD för Handelskammaren i Berlin. Han har god kunskap inte bara om det tyska utan också om det svenska näringslivet.

Christian Berg är ambassadråd med ansvar för näringslivsfrågor på Svenska Ambassaden i Berlin. Han är väl förtrogen med tyskt affärsklimat och med Tysklands och Berlins potential som etableringsort för svenska företag.

Bo Unéus, internationellt arbete i ledande positioner inom bla. Nordstjernan och Skåne-Gripen. Lång erfarenhet av Tyskland med bas i Berlin, där Hügoth AB hjälper företag att etablera och genomföra affärsförutsättningar. Ingår i flera internationella affärsnätverk, rådgivare och konsult i förändringsprocessen.

Tid och plats

Fredagen den 4 februari 2011, klockan 08.30-10.00 på Filmstaden, Västra Mårtensgatan 12 i Lund

Anmälan och pris

Anmälan senast den 2 februari till [email protected], eller på www.hjarntrusten.se

Frukostseminariet kostar 450 kronor (exkl. moms), inklusive frukost. (Hjärntrustdeltagare och medlemmar i Hjärntrustens nätverk deltar gratis.)

Vill du veta mer eller ha framtida inbjudningar, kontakta:

Oskar Ståhl, 046-151080, [email protected]


Bo Lundgren: Från finanskris till skuldkris

Bo Lundgren var skatteminister i den borgerliga regeringen 1991-1994, partiledare för Moderaterna 1999-2003 och utsågs till chef för Riksgälden 2004 då han lämnade riksdagen. Han var en av arkitekterna bakom bankstödsnämnden, som tillkom 1993 och som hade som uppgift att rädda krisande banker i spåren av det begynnande 90-talets fastighetsspekulationer. Bankstödet innebar att staten under en tid tog över ägandet av vissa banker. Stödåtgärderna var framgångsrika, bankerna överlevde och staten fick tillbaka sina pengar. Bankakuten har fått stå modell för liknande stödåtgärder 2008 i USA när den amerikanska finanskrisen kulminerade, och Bo Lundgren har varit en uppskattad ambassadör ute i världen för den svenska krishanteringsmodellen.

Under många år har länder i väst byggt upp stora underskott i handelsbalansen och levt med överkonsumtion och en generös välfärdspolitik. Problemen eskalerade i USA under högkonjunkturen. Lättnaden på Federal Reserves kreditrestriktioner ledde till att de samlade fastighetslånen kom att överstiga bostädernas värde. Genom kreditförlusterna hamnade det amerikanska banksystemet i spin. Risken för en bankkollaps tvingade fram nödlån liknande dem i Sverige på 1990-talet. Konjunkturnedgången i skuldkrisens spår ledde till arbetslöshet och sviktande offentliga finanser (minskade skatteintäkter och behov av kostsamma stödåtgärder).

Problemen i USA har spritt sig till Europa. I land efter land försöker man bemästra statsskulden genom att höja skatter och minska offentliga utgifter. Dock tvingas man till en rad finansiella stimulanspaket, inklusive stöd till krisande banker.
Bland de nationer som inte drabbats särskilt hårt av den globala konjunkturnedgången är Tyskland och Sverige, som ålagt sig sträng budgetdisciplin. Nu tvingas alla skuldsatta länder att försöka leva upp till den strama tyska finanspolitiken. Även om de svenska statsfinanserna är i god ordning har de globala ekonomiska obalanserna stor betydelse för vår export och för vår ekonomiska rörelsefrihet, och det finns en risk att problemen i vår omvärld kan hämma konjunktur-återhämtningen i Sverige.
En aktuell fråga för oss i Sydsverige är hur den förväntade ekonomiska expansionen i Öresundsregionen påverkas av finansoron i Europa.

Tid och plats
Fredagen den 21 januari 2011, klockan 08.30-10.00 på Filmstaden, Västra Mårtensgatan 12 i Lund

Anmälan och pris
Anmälan senast den 19 januari till [email protected], eller på
www.hjarntrusten.se
Frukostseminariet kostar 450 kronor (exkl. moms), inklusive frukost. (Hjärntrustdeltagare och medlemmar i Hjärntrustens nätverk deltar gratis.)

RSS 2.0