Bo Lundgren: Från finanskris till skuldkris

Bo Lundgren var skatteminister i den borgerliga regeringen 1991-1994, partiledare för Moderaterna 1999-2003 och utsågs till chef för Riksgälden 2004 då han lämnade riksdagen. Han var en av arkitekterna bakom bankstödsnämnden, som tillkom 1993 och som hade som uppgift att rädda krisande banker i spåren av det begynnande 90-talets fastighetsspekulationer. Bankstödet innebar att staten under en tid tog över ägandet av vissa banker. Stödåtgärderna var framgångsrika, bankerna överlevde och staten fick tillbaka sina pengar. Bankakuten har fått stå modell för liknande stödåtgärder 2008 i USA när den amerikanska finanskrisen kulminerade, och Bo Lundgren har varit en uppskattad ambassadör ute i världen för den svenska krishanteringsmodellen.

Under många år har länder i väst byggt upp stora underskott i handelsbalansen och levt med överkonsumtion och en generös välfärdspolitik. Problemen eskalerade i USA under högkonjunkturen. Lättnaden på Federal Reserves kreditrestriktioner ledde till att de samlade fastighetslånen kom att överstiga bostädernas värde. Genom kreditförlusterna hamnade det amerikanska banksystemet i spin. Risken för en bankkollaps tvingade fram nödlån liknande dem i Sverige på 1990-talet. Konjunkturnedgången i skuldkrisens spår ledde till arbetslöshet och sviktande offentliga finanser (minskade skatteintäkter och behov av kostsamma stödåtgärder).

Problemen i USA har spritt sig till Europa. I land efter land försöker man bemästra statsskulden genom att höja skatter och minska offentliga utgifter. Dock tvingas man till en rad finansiella stimulanspaket, inklusive stöd till krisande banker.
Bland de nationer som inte drabbats särskilt hårt av den globala konjunkturnedgången är Tyskland och Sverige, som ålagt sig sträng budgetdisciplin. Nu tvingas alla skuldsatta länder att försöka leva upp till den strama tyska finanspolitiken. Även om de svenska statsfinanserna är i god ordning har de globala ekonomiska obalanserna stor betydelse för vår export och för vår ekonomiska rörelsefrihet, och det finns en risk att problemen i vår omvärld kan hämma konjunktur-återhämtningen i Sverige.
En aktuell fråga för oss i Sydsverige är hur den förväntade ekonomiska expansionen i Öresundsregionen påverkas av finansoron i Europa.

Tid och plats
Fredagen den 21 januari 2011, klockan 08.30-10.00 på Filmstaden, Västra Mårtensgatan 12 i Lund

Anmälan och pris
Anmälan senast den 19 januari till [email protected], eller på
www.hjarntrusten.se
Frukostseminariet kostar 450 kronor (exkl. moms), inklusive frukost. (Hjärntrustdeltagare och medlemmar i Hjärntrustens nätverk deltar gratis.)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0