Kunskapsöverföring från universitet till företag

Kunskapsutbyte mellan företag och forskare skapar förnyelse, tillväxt och vinst. Alla är överens om att kontinuerlig kunskapsutveckling och produktförädling är centralt för både små och stora företag och för hela Sverige i ett globalt perspektiv. Och ändå sker detta inte i den omfattning det borde.

Vad beror detta på?

Företagarna är ofta så absorberade av problem som rör den dagliga driften av verksamheten att de inte hinner ägna förnyelseprocessen tillräckligt intresse. Och studenterna på våra högskolor klagar över att de lever och utbildas i en miljö som är helt skild från det arbetsliv de utbildas för. Konsekvensen blir att samverkan mellan högskolor och företag fungerar dåligt.

Ett betydelsefullt hinder för samverkan är problemet med ”de skilda världarna”, som gör det svårt att utnyttja högskolornas kompetens för att matcha företagens behov. Antingen är man välbekant med näringslivets problem och behov eller så är man inbäddad i högskolornas verksamheter och mål. Mycket få aktörer har den insikt i både näringsliv och företagande att de kan identifiera de förnyelseproblem inom näringslivet som skulle kunna lösas genom samverkan mellan forskare och företag.

Ett annat problem är finansieringen. Det är en mycket vanlig föreställning att det är dyrt att samverka med Universitet och högskolor. Detta är en myt - men även om kostnaden för projektet är liten så kan den för små och medelstora företag innebära en belastning, som måste vägas mot andra behov i verksamheten. Forskarna/ studenterna måste få ersättning för sina insatser men dessutom måste företaget sätta av resurser för att använda och utveckla de idéer som kan komma fram ur projektsamarbetet. Följaktligen måste man hitta finansieringsformer som gör det möjligt även för små och medelstora företag att handla upp den expertis som de behöver för sin utveckling.

Om vi lyckas bygga systen som öppnar dörrarna för kunskapsöverföring från Universitet och Högskolor till företag har vi en win-win-situation som vi alla kan få glädje av i form av ett kreativt och dynamiskt näringsliv. Ett steg i denna riktning har tagits av Sven-Thore Holm med projektet Experts for Hire, som är tänkt att från och med i höst göra det möjligt att hyra forskare och studenter från Lunds Universitet. Universitetet sitter på en gigantisk - men i stora stycken outnyttjad - kunskapsmassa om det mesta. Projektet innebär att man bygger upp en administrations- och säljfunktion på universitetet som gör det möjligt för näringslivet att hyra forskare och experter som konsulter eller projektledare. ”En expert i geologi kan t ex erbjuda specialkunskap till de byggföretag, som riskerar att köra fast i Hallandsåsen” (Sven-Thore Holm). Kostnaderna för att utnyttja Universitetets kompetens kommer att ligga på marknadsmässig nivå.

Sven-Thore Holm

Sven-Thore Holm är en legendarisk nätverksbyggare och entreprenör i Lund. Han var drivande bakom Ideons tillkomst och han ledde Ideon Science Park i mer än 10 år. Därefter har han varit VD för Teknikbrostiftelsen och Innovationsbron Syd i ytterligare 10 år. Han har alltså arbetat med samordning och samverkan mellan forskning och företag under hela sin karriär.

Frukostseminarium: Tid och plats

Torsdagen den 4 november 2010, klockan 08.30-10.00 på Filmstaden, Västra Mårtensgatan 12 i Lund

Anmälan och pris

Anmälan senast den 2 november till [email protected], eller på
www.hjarntrusten.se
Seminariet kostar 450 kronor (exkl. moms), inklusive frukost.
Hjärntrustdeltagare deltar gratis.
För information, kontakta:
Oskar Ståhl, 046-151080, [email protected]

Kommentarer
Postat av: Anonym

Frukost är dagens viktigaste måltid. ;)

Föresten, vad tycker du om min blogg? Då menar jag inte designen som jag nyss har ändrat efter en omröstning på hur den skulle se ut, utan innehållet. Jag försöker få fler läsare så jag undrar om du vill göra bloglovinbyten? ;)

2010-10-27 @ 18:59:13
URL: http://tvminnen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0